неделя, 27 януари 2008 г.

аргументи

На въпроса «Защо му трябва на Бургас такъв център?» ето и някои от нашите аргументи:


Съвременните изкуства в България са представени предимно от творби на независими артисти и компании, съществуващи извън фиксираната културна мрежа в страната.

«Независим автор» означава да не получаваш постонянна подкрепа от театър или културна институция, както и да се грижиш сам за бюджета на своите произведения. Независимите творци кандидатстват за финансиране пред крайно ограничен брой фондове в България, подкрепящи предимно образователни проекти и представят своите произведения в алтернативни пространства или центрове на неправителствени културни организации. Факт е, че българските модерни автори показват своята продукция по-често в чужбина, отколкото в родната си страна.

Добър пример за съвременен арт център в България е Баня Старинна в Пловдив. Поддържана от независимия културен център "Изкуство Днес" с програма от събития, тя се превръща от мъртво в живо наследство на града.

Във Варна запуснатото старо казино в Морската градина (което има подобна съдба като тази на Бургаското) беше почистено и използвано за международния фестивал за съвременно визуално изкуство PRODUCT 2006, с което се превърна в едно от най-атрактивните места на фестивала.

В София Център за култура и дебат «Червената къща» в момента е най-динамичния столичен културен център, представящ съвременно изкуство от български и международни автори в различни жанрове.

Голяма част от артистите на свободна практика са млади хора, които носят свежи идеи и поддържат динамичен контакт с глобалните течения в изкуството. Все по-често те са тези, които представят България пред гражданите на Европа. Подкрепата от страна на града и държавата е важна за качеството на тяхната продукция и въобще за задържането им в културната сфера.

Съществуването на Център за съвременни изкуства или въобще алтернативно артистично пространство в Бургас би провокирало местните млади автори да се завръщат в града и да показват тук своите произведения. Възможностите на подобен център биха били добър мотив за бургаските млади артисти да инвестират своето творчество и време в родния си град. Такъв център би обогатил културната сфера на града и би провокирал вкуса и културата на младото поколение.

Няма коментари: